czwartek, 17 grudnia 2015

Pieczeń ze schabu z dodatkiem lubczyku

na dzisiejszy obiadek proponuję pieczeń ze schabu z dodatkiem lubczyku. Pieczeń taka ma wyjątkowy smak i aromat i jest alternatywą do zwykłej pieczeni.
Do jej przygotowania będzie potrzebne:
  • kawałek schabu ( na 3 -4 osoby potrzeba 1 kg mięsa, ale obawiam się że może być za mało )
  • lubczyk suszony
  • natka pietruszki suszona
  • vegetta lub coś w tym rodzaju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek suszony
  • oregano suszone
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy mieszankę ziołową : 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 zczypty soli, łyżeczka vegetty, szczypta pieprzu, tak samo oreganu i tymianku. Najlepiej wszystkie zioła suszone najpierw rozetrzeć w dłoniach aby uwolniły swój smak i aromat.
Mieszankę zalewamy 0,5 szkl oleju i mieszamy. Tak powstałą zalewą nacieramy mięso (można mięso zamacerować dzień wcześniej, będzie jeszcze lepsze). Dożucić obraną i przekrojoną na pół cebule oraz czosnek w całości, można w skorupce. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach od czasu do czasu podlewając wodą. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz