CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kostki świeżych drożdży
- szkl. mleka
- 50 ml oleju
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, olej i wyronięty zaczyn. Szybko wyrobić ciasto na gładką masę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć czystą ściereczką żeby ciasto nie obeschło.
FARSZ:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 puszka kukurydzy
- 6 pomidorów w grubą kostkę (najlepiej bez skórki)
- 1 opakowanie sosu pomidorowego najlepiej z kawałkami pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne lub suszone chili
- ser żółty lub mozarella do zapiekania
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka kulek ( w zależności jakie duże chcemy uzyskać calsone). Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy farsz , posypujemy startym serem, formujemy pierożek. wierzch ciasta zawsze smarujemy rozbełtanym jajkiem aby uzuskało złotawy i połyskliwy kolor. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia ciasta. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Bon apetite
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz