wtorek, 26 stycznia 2016

ROGALIKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Witam kochani !!!! Długooo tutaj nie zaglądałam, a to z powodu banalnego jak nic czyli po prostu brak czasu :( Mam jednak nadzieję, że szybko nadrobię zaległości.

Zabieram się do roboty :)

Do popołudniowej kawki polecam na dziś przepyszne i mięciuteńkie rogaliki z powidłami śliwkowymi. Zastosowałam swój własny przepis na ciasto drożdżowe. Próbowałam już kilkanaście różnych przepisów na takie ciasto, ale nigdy nie wychodziło mi takie jakie bym chciała.
Postanowiłam więc pokombinować i na drodze prób i błędów udało mi się stworzyć idealne ciasto drożdżowe, które jest bardzo elastyczne, szybko się je przyrządza i idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju strucli, drożdżówek, rogalików i pasztecików.

CIASTO DROŻDŻOWE
  • 1/3 kg mąki pszennej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • duża szczypta soli
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (stopione i przestudzone )
mąkę przesypuję do miski, dodaję sól i jajka. Mleko lekko podgrzewam tak żeby było nie za gorące (aby nie sparzyć drożdży). Do mleka wkruszam całą kostkę drożdży, dodaję cukier i 4 łyżki mąki z miski. Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( zazwyczaj wystarcza mi 5 minut ). Wyrośnięty zaczyn przekładam do miski z mąką, dodaję roztopiony tłuszcz i szybciutko wyrabiam ciasto na gładką masę. Przy wyrabianiu dodaję jeszcze dużą garść mąki, ciasto powinno być lekko lepkie czyli nie do końca odchodzi od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 10 minut powinno wystarczyć).

Po wyrośnięciu ciasta zabieramy się do robienia rogalików :). Stolnicę lekko oprószamy mąką, kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Najlepiej podczas wałkowania uformować ciasto w kształt koła. Placek pokroić na osiem części (powinny wyjść trójkąty). Na szerszą część nałożyć powidła. Zrolować każdy kawałek  na kształt rogala. Odkładamy od razu na blaszkę wyłożoną pergaminem i odstawić do wyrośnięcia (około 5 minut). Z całości ciasta powinny wyjść 24 szt rogali. Wyrośnięte rogale smarujemy delikatnie rozbełtanym jajkiem i pieczemy na rumiano w temp. 120 stopni.
tak to powinno wyglądać :


takie pyszności można nadziewać czym tylko się chce, np. czekoladą, twarożkiem, budyniem.

smacznego :)!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz