wtorek, 26 stycznia 2016

POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z WIEPRZOWINĄ

taka propozycja na obiad :)
porcja na 4 osoby

  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 duże pomidory
  • 1 świeża papryczka chilli lub chilli w proszku (duża szczypta) 
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
mięso kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie podlewamy wodą, tak aby mięso się dusiło. Cebulę pokroić w piórka, pomidory w kostkę, papryczkę posiekać na drobno. Do podduszonego mięsa dodać pomidory, cebulę i papryczki. Dusić do całkowitego zmiękczenia mięsa. Pod koniec doprawić solą i dołożyć 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na lekko twardo ( nie obierać). Marchewkę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki przestudzić i pokroić w ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną marchew i ziemniaki, skropić wszystko oliwą z oliwek, posypać suszonym oregano i majerankiem i doprawić lekko solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać i upiec w 200 stopniach.

smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz