czwartek, 28 stycznia 2016

BABECZKI CYTRYNOWE

moja kochana córeczka zażyczyła sobie na dzisiejszy podwieczorek babeczki w papilotach.  Zabrałam się więc do przeglądu swoich przepisów i znalazłam jeden z moich ulubionych, jednak dłuuugo nie używanych.

BABECZKI CYTRYNOWE
 


ciato :
  • 2 szkl mąki
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl oleju lub stopionego masła
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy cukier waniliowy i stopniowo po łyżce mąki. Następnie proszek do pieczenia, mleko i tłuszcz na przemian z mąką gdyż ciasto jest dosyć gęste. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Papilotki wkładamy do formy na muffinki. Do każdej papilotki dajemy 2 czubate łyżki ciasta (starcza na 12 sztuk). Pieczemy w 150 stopniach do suchego patyczka.

na wierzch babeczek dałam masę bazową pod czekoladę domową :) ale to w następnym przepisie.
smacznego kochani :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz