dzisiaj mam dla was prawdziwy rarytas, o którym ostatnio wspominałam - a mianowicie smak mojego dzieciństwa "czekolada domowa".
Kiedy byłam mała (czyli wieki temu) mama robiła właśnie taką czekoladę. Była pyszna, słodka, kremowa i rozpływała się w ustach. Postanowiłam zrobić ją dla mojej córeczki i sprawdzić czy będzie jej smakowała tak samo jak i mi :)
CZEKOLADA DOMOWA Z LAT 80
- 1 opakowanie mleka w proszku (mlekovita)
- 1,5 szkl mleka
- 0,5 kostki masła
- 1 szkl cukru pudru (zdrowsza wersja to cukier brązowy)
- 3 łyżki ciemnego kakao (deco moreno najlepsze)
Do takiej czekolady można dodać bakalie, suszone owoce, można też podrasować ją skórką z pomarańczy i odrobiną koniaku. Jest przepyszna choć straaasznie kaloryczna. Ale my kobietki kochamy czekoladę więc nie będzie nam to przeszkadzało :)
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz