piątek, 29 stycznia 2016

CZEKOLADA DOMOWA Z LAT 80

witam serdecznie kochani :)
dzisiaj mam dla was prawdziwy rarytas, o którym ostatnio wspominałam - a mianowicie smak mojego dzieciństwa "czekolada domowa".
Kiedy byłam mała (czyli wieki temu) mama robiła właśnie taką czekoladę. Była pyszna, słodka, kremowa i rozpływała się w ustach. Postanowiłam zrobić ją dla mojej córeczki i sprawdzić czy będzie jej smakowała tak samo jak i mi :)
CZEKOLADA DOMOWA Z LAT 80

  • 1 opakowanie mleka w proszku (mlekovita)
  • 1,5 szkl mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szkl cukru pudru (zdrowsza wersja to cukier brązowy)
  • 3 łyżki ciemnego kakao (deco moreno najlepsze)
mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego już mleka stopniowo dosypujemy suszone mleko i cukier puder i kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Z początku może wydawać się, że masa jest zbyt luźna, ale taka właśnie ma być. formę (np. keksówkę) wyłożyć folią spożywczą. Wlać do formy masę czekoladową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy czekolada będzie już twarda, pokroić gorącym nożem na dowolne kształty.

Do takiej czekolady można dodać bakalie, suszone owoce, można też podrasować ją skórką z pomarańczy i odrobiną koniaku. Jest przepyszna choć straaasznie kaloryczna. Ale my kobietki kochamy czekoladę więc nie będzie nam to przeszkadzało :)
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz