czwartek, 7 kwietnia 2016

rurki z kremem

dzisiejszym wypiekiem są rurki z kremem. Taka moja fantazja, bardziej lekka niż tradycyjna. Do wykonania takich smakołyków potrzebujemy :
  • folia aluminiowa lub foremki do rurek
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowane serka naturalnego łaciate
  • 50 g miękkiego masła
z folii aluminiowej tworzymy rurki (najlepiej odrywać kawałki 20 cm na 20 cm, złożyć na 4 części i uformować rożki). Ciasto francuskie przewałkować lekko na stolnicy delikatnie oprószonej mąką pszenną. Podzielić na paski ( z jednego ciasta wychodzi 11 rurek)

następnie lekko przesmarować brzegi pasków rozbełtanym jajkiem. Nawijamy ciasto na rurkę z folii
każdą rurkę przesmarować jajkiem, obsypać lekko cukrem (najlepiej jak najgrubszym). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do zarumienienia.
ciastka ostudzić i wyjąć  folię. Przygotowujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka wsypać budyń, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Gdy pozostałe mleko się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową i dodajemy masło. Masło sprawi, że budyń nie podejdzie wodą. Masę wystudzić. Ubijamy mikserem na średnich obrotach serek
następnie po łyżce dodajemy masę budyniową cały czas miksując na jednolitą masę
. Napełnić szprycę i uzupełnić kremem rurki.
Ciastka te nie są zbyt słodkie, więc jeśli ktoś preferuje tradycyjne rurki z kremem może zastosować bitą śmietanę lub po prostu dodać więcej cukru. Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz