środa, 25 listopada 2015

ciasto JAMAJCA

Ostatnio piekłam bardzo pyszne ciasto, które było dla mnie lekkim zaskoczeniem. Dlaczego??? A dlatego, że bardzo nie lubię bananów, jednak to połączenie bananów z innymi składnikami sprawiło mi prawdziwą przyjemność.  Polecam więc jedyne w swoim rodzaju ciasto JAMAJCA :)

JAMAJCA


ciasto :
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
jajka z cukrem ubijamy na sztywną masę, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Kakao także przesiewamy i delikatnie łączymy z powstałą masą. Pieczemy tak jak biszkopt.

nasączenie :

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru ( można dać mniej)
  • zaparzona herbata ( pół szklanki)
krem :
  • 600 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (rozpiszczona w  50 ml wody)
ubijamy śmietanę na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i serek mascarpone, delikatnie mieszając aby połączyć składniki na gładką i puszystą masę. Dodajemy żelatynę  .

dodatkowo :
  • 2 galaretki cytrynowe ( przyrządzić według przepisu, ja robię w mniejszej ilości wody )
  • 4 - 5 bananów
  • wiórki czekoladowe
  • sok z cytryny
ciasto przekrawamy na dwie części. Oba blaty ciasta nasączmy pączem. Banany przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny ( ja zostawiam je na chwilę w soku aby bardziej się nasączyły i nabrały kwaskowatego smaku ). Na pierwszy blat wykładamy trochę kremu, rozsmarowujemy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała całkowicie. W między czasie dzielimy pozostały krem na dwie nierówne części. Gdy galaretka całkowicie stężeje wykładamy na nią większą część kremu, przykrywamy drugą połową ciasta. Całość smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ciasto jest trochę czasochłonne ale warte przygotowania :)
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz