sobota, 21 listopada 2015

szybkie i łatwe bezy

Bezy

  • 3 białka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli ( ja dodaję gdy białka są już lekko ubite ) stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder. Białka muszą być naprawdę sztywne.
Piekarnik nagrzać do temperatury 100 -140 stopni Celsjusza. Ja piekę w 100 stopniach przy termoobiegu.
Blaszkę wyłożyć pergaminem. Bezy można nakładać łyżeczką lub wyciskać ze szprycy cukierniczej ( można także wykorzystać woreczek śniadaniowy - odciąć jeden róg, wielkość otworu zależy od nas ).
Pieczemy około 30 -40 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie bezy doschną i wystudzą się, na pewno nie zrobią się ciągnące.

Ja dodaję czasami barwnik spożywczy aby nadać ciasteczkom kolorki. Takie barwniki można już dostać w większych sklepach. Dostępne są w formie sypkiej lub już rozpuszczone. Bo bez proponuję dodawać barwniki w proszku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz