Od kilkunastu lat piekę ekspresową szarlotkę. Zawsze wychodzi, nie trzeba dużego nakładu pracy i bardzo długo zachowuje świeżość.
SZARLOTKA KAKAOWA
- 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie skórka z cytryny lub pomarańczy (takie moje szaleństwo )
Jajka, cukier, kakao i cynamon miksujemy razem (nie musi być na sztywno, ja zawsze ubijam mniej więcej około 2 minut ). Proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do mąki. Stopniowo do masy jajecznej dokładamy suche składniki na zmianę z olejem. UWAGA!! Ciasto staje się bardzo gęste pod koniec ubijania dlatego nic nie dolewać ani nie dokładać jajek. Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy całość łyżką, tak żeby owoce zostały pokryte ciastem.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 40 minut. Ze względu na to, że mój piekarnik jest tak samo nie przewidywalny jak ja to moje ciasto piekę w 150 stopniach do suchego patyczka.
Po ostudzeniu oprószam szarlotkę cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz