PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I CZOSNKIEM
ciasto na pierogi zawsze robię z kilograma mąki. Dlaczego z tak dużej ilości??
Kiedy już biorę się za lepienie pierogów to robię kilka różnych farszy, później mrożę. Czasami gdy wpadną niespodziewani goście mam co zaserwować tak na szybko :)
Ciasto :
- 1 kg mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1 jajko
- około 0,5 l ciepłej ( nie gorącej) wody
Ciekawostką jest tutaj ciepła woda. Dlaczego właśnie ciepła a nie np. zimna lub letnia?? Ciepła woda powoduje, że ciasto jest miękkie i sprężyste. łatwiej się rozwałkowuje i lepi.
Farsz :
- 1 saszetka kaszy gryczanej
- natka pietruszki
- 250 g pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek lub olej
- sól
- pieprz
Jeśli ktoś lubi kuchnię fit może zastąpić zwykłą mąkę mąką razową. Pierogi będą miały ciemny kolor ale będą miały mniej kalorii ;).
Można pierożki podawać z sosem jogurtowo ziołowym lub ze zwykłą okrasą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz