sobota, 21 listopada 2015

Polecam mój autorski przepis na pierogi inne niż wszystkie :

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I CZOSNKIEM

ciasto na pierogi zawsze robię z kilograma mąki. Dlaczego z tak dużej ilości??
Kiedy już biorę się za lepienie pierogów to robię kilka różnych farszy, później mrożę. Czasami gdy wpadną niespodziewani goście mam co zaserwować tak na szybko :)

Ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • około 0,5 l ciepłej ( nie gorącej) wody
do miski przesypuję mąkę, dodaję sól i jajko. stopniowo dolewam wodę i ugniatam ciasto. Wody dodaję tyle aby ciasto było pulchne, miękkie ale żeby swobodnie odchodziło od rąk i się nie kleiło. Ciasto wyrabiam na gładką masę.
Ciekawostką jest tutaj ciepła woda. Dlaczego właśnie ciepła a nie np. zimna lub letnia?? Ciepła woda powoduje, że ciasto jest miękkie i sprężyste. łatwiej się rozwałkowuje i lepi.

Farsz :
  • 1 saszetka kaszy gryczanej
  • natka pietruszki
  • 250 g pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól
  • pieprz
kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, pieczarki zetrzeć na grubym oczku i przesmażyć na oliwie, dodać sól i pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ( czosnku dodajemy według upodobania, ja daję około 5 ząbków ). Połączyć ugotowaną i odsączoną kaszę z pieczarkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przestudzić.

Jeśli ktoś lubi kuchnię fit może zastąpić zwykłą mąkę mąką razową. Pierogi będą miały ciemny kolor ale będą miały mniej kalorii ;).

Można pierożki podawać z sosem jogurtowo ziołowym  lub ze zwykłą okrasą.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz