też je uwielbiam, ale z racji, że razem z córeczką często je przygotowujemy, zmieniłam przepis na bardziej zdrowy i zamiast mąki pszennej używam żytniej. Ciasto po upieczeniu nie jest w prawdzie takie chrupiące i słodkie jak oryginalne gofry, jednak dla dobra dziecka i oczywiście swojego warto coś zmienić.
- 3 szkl mąki żytniej
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego lub 1 łyżeczkę sproszkowanej stewii)
- 1 1/2 szkl mleka
- 100 ml. oleju
takie gofry można także przygotować w formie słonej np. zamiast pieczywa. Wówczas zamiast cukru dodajemy odrobinę soli. Proszę nie przejmować się kolorem ciasta, gdyż mąka razowa daje ciemny kolor jednak smak jest nie powtarzalny i warto spróbować takie cuś :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz