wtorek, 16 lutego 2016

Gofry razowe

Gofry, gofry, gofry .... któż  ich nie kocha ??!

też je uwielbiam, ale z racji, że razem z córeczką często je przygotowujemy, zmieniłam przepis na bardziej zdrowy i zamiast mąki pszennej używam żytniej. Ciasto po upieczeniu nie jest w prawdzie takie chrupiące i słodkie jak oryginalne gofry, jednak dla dobra dziecka i oczywiście swojego warto coś zmienić.

  • 3 szkl mąki żytniej
  • 4 jaja w temp. pokojowej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego lub 1 łyżeczkę sproszkowanej stewii)
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 100 ml. oleju
wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką i jednolitą masę. Rozgrzewamy formę do gofrów i pieczemy :) podajemy według własnego uznania : z cukrem pudrem, z dżemem, z powidłami, z czekoladą....

takie gofry można także przygotować w formie słonej np. zamiast pieczywa. Wówczas zamiast cukru dodajemy odrobinę soli. Proszę nie przejmować się kolorem ciasta, gdyż mąka razowa daje ciemny kolor jednak smak jest nie powtarzalny i warto spróbować takie cuś :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz