wtorek, 16 lutego 2016

Zupa krem z Dyni

dobry wieczór moi mili.
dzisiaj wstawiam spóźniony trochę przepis na moją ukochaną zupkę, oczywiście własnego pomysłu :)
Jak wiadomo dynia to magiczne warzywo i można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów, gotować, smażyć, piec, dusić, faszerować itd., itp. Ja mam swój jeden jedyny przepis, który zawsze smakuje i mi i moim znajomym. Potrawa ta jest bardzo sycąca, zdrowa i dzięki imbirowi rozgrzewająca, więc na taką pogodę jak ta za oknami jak najbardziej :)

na taką smakowitą zupkę potrzebujemy :
  • 2 litry wywaru warzywnego lub czystego rosołu
  • 1 kg dyni (ja uwielbiam piżmową)
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/2 selera
  • sól
  • pieprz
  • imbir (1/2 łyżki)
  • 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki śmietany 12 % taka do zup i sosów
dynię czyścimy z pestek i skórki, kroimy na drobniejszą kostkę. Obieramy pozostałe warzywa i także kroimy je w grubszą kostkę. Wszystkie dodajemy do zimnego wywaru i stawiamy na gaz (lub kuchenkę elektryczną , kto co ma ).Gotujemy około 40 minut aż warzywa będą nie do końca miękkie. Dodajemy przyprawy, tak mniej więcej do smaku + cała suszona papryka. Wszystko razem blendujemy na aksamitną konsystencję. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i doprawiamy do końca do smaku.
Taką zupkę można podawać tak jak na zdjęciu z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Mam nadzieję, że mój przepisik przypadnie wam do gustu i równie chętnie będziecie z niego korzystać.

Zapomniałabym - ja dynie kupuję na Halloween w większych ilościach, wtedy też są najtańsze i najlepsze, cały miąższ dzielę na paczuszki i mrożę. Taką dynię można przechowywać 6 miesięcy w zamrażalniku tak więc warto robić zapasy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz