dzisiaj moi kochani mam dla Was prawdziwy rarytas.
Nadszedł czas na sezonowe owoce więc moja propozycja to:
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
- 2 szkl mąki krupczatki
- 0,5 szkl oleju
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 szkl cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 dag rabarbaru
do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubić tak na "półsztywno", czyli prawie jak na biszkopt. Następnie powoli dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i olej. Pod koniec ubijania dodać jogurt. Ciato wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i obsypać nim ciasto. Piec w 160 stopniach do suchego patyczka. po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
takie ciasto jest szybciutkie w wykonaniu i bardzo łatwe. Długo zachowuje świeżość i wilgotność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz