środa, 25 maja 2016

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM


dzisiaj moi kochani mam dla Was prawdziwy rarytas.
Nadszedł czas na sezonowe owoce więc moja propozycja to:

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 0,5 szkl oleju
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 dag rabarbaru
do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubić tak na "półsztywno", czyli prawie jak na biszkopt. Następnie powoli dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i olej. Pod koniec ubijania dodać jogurt. Ciato wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i obsypać nim ciasto. Piec w 160 stopniach do suchego patyczka. po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

takie ciasto jest szybciutkie w wykonaniu i bardzo łatwe. Długo zachowuje świeżość i wilgotność.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz