środa, 25 maja 2016

zupa szczawiowa mojej mamy

jak co roku obowiązkiem dla mnie jest ugotowanie zupy szczawiowej. Jest moja ukochana zupka, którą mogłabym zawijać non stop, o każdej porze roku. niestety zimą szczaw nie rośnie:(
Jednak jest wiosna i szczawiu jest pod dostatkiem. Osobiście uwielbiam zupkę z takiego zwykłeg , pospolitego szczawiu zbieranego na łące, gdyż jest o wiele smaczniejszy i cudownie pachnie.

  • 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • 3 litry wywaru takiego jak na rosół
  • 3 pęczki szczawiu opłukanego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • śmietana do zup i sosów
  • sól
  • piepsz
  • maggi
do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki. Podgotować na średnią miękkość, dodać startą marchew (grube oczka), i pokrojoną w kostkę , przesmażoną na masełku cebulę. Gotować do całkowitej miękkości ziemniaczków. Dodać posiekany szczaw i szczypiorek. Chwileczkę jeszcze gotować. W między czasie jajka lekko rozbełtać. Wlać małym strumieniem do zupy, cały czas mieszając. Dodać śmietanę według własnego uznania i tak samo doprawić. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz