czwartek, 5 maja 2016

tort czekoladowo czekoladowy :)



jak wiadomo tort to nie prosta sprawa, trzeba się troszkę namęczyć i nakombinować. Ten torcik wykonałam na urodzinki chrześnicy. Nie powiem - nerwów straciłam co nie miara, ale warto było :)
do wykonania potrzeba :
  • 12 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajka ubijamy w całości na sztywno (ja sprawdzam na "palec" jeśli masa nie spłynie, tylko będzie się trzymała palca to jest idealnie ubite) z cukrem, następnie po łyżce ddajemy mąki z proszkiem przesiane. Pamiętamy żeby nie łączyć mąki z masą jajeczną mikserem. Należy to robić szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto rozlać na 2 tortownice (jedna większa, druga mniejsza) wyłożone pergaminem. Piec w zależności od parametrów piekarnika ( ja piekę w 150 stopniach około 20 minut). Biszkopty wyjąć z piekarnika i z wysokości kolan upuścić na podłogę, następnie wyjąć z foremek i odwrócić "do góry nogami" na pergamin, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy biszkopty będą już całkowicie wystudzone, przekroić na pożądaną ilość blatów.

Krem:
  • 300 gr gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 opakowania śmietanfixu
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z śmietanfixem, delikatnie połączyć z czekoladą i wstawić do lodówki na jakieś 10 minut. W tym czasie nasączyć blaty ponczem lub alkoholem. Następnie przesmarować na przemian blaty co drugi dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą kremu. należy uformować wieżyczkę. Cały tort otynkować z pozostałym kremem.  Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.

Polewa czekoladowa:
  • 50 gr masła
  • 3 łyżki wody
  • szkl cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (łyżki powinny być kopiaste)
  • 300 gr gorzkiej czekolady
masło, wodę, cukier i kakao podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do całkowitego zredukowania wody. Trzeba pamiętać aby cały czas mieszać, gdyż polewa szybko może się przypalić lub zwarzyć. Polewa powinna mieć konsystencję półpłynną. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć z przestudzoną polewą czekoladową. Odstawić do schłodzenia. Gdy polewa będzie już ledwo letnia, polać wierzch tortu tak aby utworzyły się zacieki. Można udekorować tak jak na zdjęciu świeżymi truskawkami. Cały tort wstawić do lodówki na następne 2 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz