Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, które mają właściwości prozdrowotne, np. witamina A,C,D, witaminy z grypy B, potas, krzem, żelazo i wiele innych. Przede wszystkim wspaniałe ma właściwości podczas przeziębienia-przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz łagodzące objawy kaszlu. Ponadto syrop z mniszka poprawia trawienie, leczy miażdżycę, łagodzi stany zapalne, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jak się okazuje to taki syrop (miód) ma dużo więcej właściwości niż miód pszczeli.
Z 1000 główek mniszka wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).
Składniki:
- 1000 główek mniszka lekarskiego,
- 2 kg cukru,
- 2 litry wody,
- 2 cytryny.
Przygotowanie:
Zerwane główki mlecza wysypujemy na ręcznik papierowy, tak by wyszły z nich robaczki. Następnie opłukujemy wodą, by zmyć kurz z kwiatków. Kwiatki zalewamy wodą, dodajemy pokrojone cytryny (bez skórki) i gotujemy około 20 minut. Taki napar odstawiamy na 24 godziny- w celu wydobycia wszystkich cennych składników. Odcedzamy kwiatki od soku przez gazę. Po tym czasie dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu (bez pokrywki). Gotujemy od 1 do 3 godzin, w zależności jaki gęsty syrop chcemy uzyskać (ja gotowałam godzinę). Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz