czwartek, 5 maja 2016

też macie czasami ochotę na coś mega słodkiego i diabelnie kalorycznego??? Na pewno :) a zatem przyda wam się przepis na szpajzę inaczej. No to do dzieła:
- 1 puszka masy krówkowej
2 białka
1 litr śmietany kremówki 34% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny

żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej, nie gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej masę krówkową i delikatnie zmiksować. Ubić białka na sztywno i delikatnie szpatułką połączyć z masą śmietankową. Następnie dodać żelatynę i szybko dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Przelać do pucharków lub do dużej salaterki i wstawić na 2 godzinki do lodówki, aby wszystko stężało. Można udekorować czym sobie tam chcemy : orzechy, czekolada, rodzynki, migdały kokos.
Zapewniam, że taki specjał będzie często gościł na Waszych stołach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz